top of page

VARFÖR INTE BEDÖVNINGSSALVA?

Vi har märkt att det är lite oklara regler kring vad som gäller för bedövningssalvor inom branschen. Det började redan för många år sedan komma fler och fler röster som sa att det inte var lämpligt, i vissa fall på grund av att behandlingen påverkas och i andra fall på grund av medicinska skäl. Men, varför har man inte hört det i Sverige? I till exempel Kina, USA och England är det fler människor och den procent som råkar illa ut blir på så sätt en större grupp människor, vilket gör att det rapporteras till myndigheterna.


Vad är det som är farligt? De ämnen som är med i de flesta salvorna är Lidokain, prilocain och tetracain. Dessa ämnen har en bevisad koppling till hjärtproblem. I för stora mängder kan det här skapa en reaktion hos kunden vilket i några uppmärksammade fall har lett till dödlig utkomst. Det som är komplicerat är att dessa medel inte är gjorda för microblading, semi-tatuering, eyeliners, lip-blush eller tatuering, så om du smörjer detta på din kund går du, utan medicinsk utbildning, mot de medföljande rekommendationerna.


När vi gick vår utbildning i London pratade vi om bedövningskräm inom tatuering. Vår lärare var väldigt tydlig med att vi INTE fick använda det enligt Engelsk lag. Efter det har vi gjort mycket research för att reda ut Svenska regler och vad som gäller här. Dessa salvor kan köpas receptfritt på Apoteket i Sverige och ses därför som “ofarliga”, men vem är ansvarig om det händer något? I värsta fall kan det om man inte följer instruktionerna uppstå problem med hjärtrytm, slaganfall, coma eller till och med död. Vi rekommenderar därför inte bedövningssalvor. En vanlig sökning på google är dock "bedövningscreme för 3D Ögonbryn" och många är oroliga för att det ska göra ont. Med modern maskinteknik känns det inte så mycket samt att bedövningen också kan påverka huden och därigenom behandlingens resultat. Om du själv känner att du ABSOLUT vill använda bedöning är det viktigt att du som kund frågar din läkare, köper din egen salva och läser instruktionerna noga.

Här är lite artiklar om detta: FDA har sedan länge gått ut med varningar efter dödsfall i USA https://www.news-medical.net/news/2007/02/07/21777.aspx https://www.reuters.com/article/us-skin-warning-idUSN0626472920070206Vill du lära dig mer kan du kolla in www.ncpmu.com och våra utbildningar inom Permanent Make Up. Där går vi in på djupet och förklarar mer om vilka regler och lagar som gäller för verksamma PMU-artister i Sverige.

301 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page