top of page

3D Ögonbryn - Hur länge håller dem?

Uppdaterat: 8 sep. 2023

Många undrar och söker på nätet för att får reda på hur länge 3D Ögonbryn, Microblading och Nano Brows / Hair Stroke egentligen håller. Det finns olika standardsvar som folk upprepar men jag tänkte förklara lite vad som egentligen påverkar hållbarheten och varför det håller länge eller inte. För att besvara den här frågan måste man egentligen börja med en annan fråga: Hur gör man 3D Ögonbryn?


Tatueringsmaskin för ögonbryn

Tatueringsmaskin för permanenta tatueringar HUR GÖR MAN 3D ÖGONBRYN?

Den grundläggande tekniken är precis samma som för tatuering, man ska alltså försöka föra in pigment i huden. Det här kan man göra på olika sätt. Jag berättade tidigare att microblading använder en manuell teknik från japan med ett kam-liknande knivblad, shading och puderbryn använder ett nålliknande verktyg och sedan har vi de nyare metoderna som använder olika typer av maskiner. Huden har tre huvudsakliga lager, vilka är epidermis, dermis samt subcutaneous layer. Det som skiljer vanlig tatuering från de olika formerna av kosmetisk tatuering är framför allt djupet man lägger pigmentet på. När man tatuerar placerar man pigmentet i mitten av dermis vilket ger en permanent effekt. Semitatuering innebär att man placerar pigmentet högre upp, det vill säga just under det översta lagret. Det här kräver precision eftersom översta hudlagret är ibland så tunt som tjockleken på ett vanligt A4 papper. Här har vi direkt ett problem för hållbarhet då pigment mellersta delen av dermis blir permanent tatuering med blå och suddig läkning. Samt att det yttersta hudlagret hela tiden byts ut och därför kommer en för ytlig tatuering bara hålla 28 dagar.


tre huvudsakliga lager i huden
Tre huvudsakliga lager i huden

OLIKA HÅLLBARHET

Varför har då behandlingar på olika personer olika hållbarhet? Hållbarheten beror väldigt mycket på vilken hudtyp man har och läkningsprocessens gång. Vid äldre metoder som microblading kan det under behandlingen komma blod och var. Detta kan i sin tur stöta bort pigmentet och göra att det inte kommer ner i huden. Då blir resultatet stor svullnad med lite pigment och färg efteråt. Därför vill man inte att kunden tar medicin, koffein eller vitaminer som ökar blodgenomströmning eftersom blödning försvårar tatueringsprocessen. Det blir också svårare att behandla någon som har sjukdomar eller tagit medicin som påverkat huden och därigenom den naturliga läkningsförmågan. Har du varit på behandling känner du säkert igen att man måste fylla i en ganska omfattande hälsokontroll. Olika hudtyper kommer att läka olika och reagerar olika på behandlingen.HUR LÄNGE HÅLLER EN SEMITATUERING

När man gör en semi-tatuering och spenderar mycket pengar, så vill man såklart ha lång hållbarhet. Det bli mer valuta för pengarna och investeringen känns mer värdefull, men tyvärr är det inte så enkelt. Tatueringars hållbarhet bygger på olika faktorer. Framför allt är det hudtyp, pigmentets formula samt behandlingens djup som spelar in. Det finns en genväg till att behandlingarna kan sitta kvar länge, vilket är att pigmentera djupt ner i huden. Problemet är att när man pigmenterar djupt förlorar man i kvalitet. Man kan inte både få perfekt resultat och en permanent tatuering. Tre tecken på djupa tatueringar är: suddiga resultat, svällande linjer och ändrade färger. Vi har stött på 5 år gamla behandlingar som fortfarande sitter kvar, men utan att ha det vi skulle kalla för bra hållbarhet. En semi-tatuering håller från 6 månader till 18 månader. Kortare tid innebär att pigmentet ligger för högt uppe i huden eller att man har en fetare hudtyp där talg pressar ut pigmentet. Längre tid är alltså för djupa behandlingar. Hållbarhet är egentligen vilken kvalitet det är på stråna efter läkning och hur dessa ser ut efter ett år. Så, kvalitet eller varaktighet. Vad skulle du välja?


2 016 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page