top of page

Vad behöver du veta om Microblading?

Många kontaktar oss och frågar om microblading. Vanliga frågor är: Vad är microblading? Hur ser microblading ut? Får man ärr efter microblading? Hur många gånger kan man göra microblading? Är microblading en form av tatuering? och såklart: Gör ni microblading?

Microblading har hämtat sitt verktyg från manuella metoder som tex japansk Tebori.

Vad är microblading? Microblading är en form av permanent make up för ögonbrynen. Namnet beskriver inte hur designen ser ut utan med vilken metod man gör dem. Microblading använder ett kamliknande verktyg, som påminner om de man använder inom japansk tatuering, med ett flertal nålar som under behandlingen skär upp huden varpå man tillsätter pigment. Under varje behandling skär man två gånger.

Hur ser microblading ut? Microblading kan få tunna strån genom att metoden skapar rena skär. Oftast leder det här till prydligt uppradade strån med symmetrisk design. Även om det här är en fördel begränsas också metoden av att man inte kan korsa strån eller få olika tjocklek på samma sätt som med maskin. Det här bidrar till att resultatet ser mer konstlat ut och inte följer den senaste realistiska trenden. Microblading går snabbare än maskintekniker och är därför också billigare. Får man ärr efter microblading? JA, det får man. Oavsett om du ser det eller inte så påverkas huden efter varje behandling. Det här är något som inte alla kunder får förklarat för sig. Huden har vanligtvis en nätliknande struktur av kollagen och bindväv som ger en elastisk och stark funktion. Efter trauma byts den här vävnaden ut på en mer parallell struktur och huden tappar sina grundläggande egenskaper. Vissa vittnar om att de tappat sina naturliga hårstrån vilket är på grund av detta. Dels kan hårsäcken vara sönder men hudens hår, svettfunktion och andra viktiga funktioner försämras eller försvinner vid ärrvävnad. Microblading skär huden minst två gånger, sedan gör man påfyllning eller en till behandling, kanske laser på det. Risken är att man måste gå djupare och djupare för att få resultat. Allt det här förändrar din hud och resultatet blir permanenta skador.


Klicka på bilderna för att tydligt se förändrad hud hos kunder som kommer till oss med gammal microblading.

Hur många gånger kan man göra microblading? Förmodligen kommer den här frågan ur att man vet att det är en skadlig metod och man undrar därför hur många gånger man kan göra det utan att huden skadas. Tyvärr är svaret att det redan vid första behandlingen skadas hudceller och att helst bör undvika den här typen av behandlingar på huden. Microblading har en större infektionsrisk vilket kan leda till sämre läkning, speciellt om man har ett påverkat immunförsvar som vid cancerbehandlingar eller sjukdom.

Här ser man hur ärrvävnaden sträcker sig djupt ner i dermis. I vissa fall syns det inte uppe på huden utan döljs av epidermis.

Är microblading en form av tatuering? Ja och nej. Metoden skiljer sig från övrig form av tatuering och är en metod av scarification. Dvs att man skadar/skär huden och tillsätter pigment som sedan läker. Tatuering sker istället punktvis med nål, även i manuella metoder som japansk teborisom dock använder liknande instrument. Om frågan istället menar om det är semi tatuering eller vanlig tatuering, så handlar det om var man placerar pigmentet i huden. De flesta som utövar microblading tänker att de placerar pigmentet högt uppe, vissa säger epidermis, men de skulle betyda att tatueringen försvinner efter 28 dagar när hudens regenereringsfunktion har gått ett varv. Istället måste pigmentet ligga i dermis och då blir det svårt att avgöra om det är en tatuering eller semitatuering. Risken är att man skär dupare och djupare och att pigmenteringen blir permanent med blåaktig läkning. Kan ni göra påfyllning på microblading? Nej, tyvärr det kan vi inte. Dels innebär det att vi måste fylla i en form och design från en annan artist som inte är i linje med vår teknik, stil av design eller pigment, men det stora problemet är egentligen hudkvalité. Det som framför allt påverkar behandlingens resultat är vilken hudtyp man har. Det finns vissa svåra hudtyper som väldigt fet hud där talg pressar ut pigmentet och stora porer påverkar skärpan, samt tunn och känslig hud som lätt blöder. Ärrvävnad förändrar din hud lokalt över området och tillhör på så sätt också en av de svårare hudtyperna. Här har huden tappat sin naturliga spänst, och oftast finns det förändrad vävnad både i översta och mellersta hudlagret. Huden är tjockare, ojämn, mindre elastisk och skör. Det är bland de här cellerna som vi ska applicera pigmentet vilket innebär att resultatet självklart kommer att påverkas. Det räcker alltså inte att ta bort pigment med laser, eftersom problemet är att huden är skadad. Eftersom vi gärna försöker hjälpa alla som kommer till vår studio har vi behandlat flera med gammal microblading, men det här är också de fallen vi inte har lyckats uppny vår vanligtvis höga standard. Huden är oberäknelig och vi kan inte lämna några garantider.

Här ser man tydligt ärr från de skurna linjerna i strådesign med microblading

Här ser man en kund med tidigare microblading som visar tydliga tecken på granulom från läkningen. Vilket är en inflammatorisk process som lämnar små knölar i huden. Gör vi microblading? NEJ! Vi gör inte microblading. Även vi startade vår karriär för länge sedan med microblading men jobbar ständigt för att utveckla oss och hitta det som är mest lämpligt för alla våra kunder. Vår metod heter Hair Stroke by Machine och är en modern skonsam metod med maskin. Viktigaste av allt är huden och att inte lämna skador. Efter det handlar det om design och naturliga resultat. Vår specialitet är unik och personlig design som passar just dig. Många artister har gått över till maskinmetoder men även inom dessa gäller det att använda rätt metod för att inte skada huden. Det finns olika skolor och det tar lång tid att lära sig rätt maskinteknik och precision. Vill man veta hur resultatet kommer att blir måste man titta på läkta resultat, därför försöker vi att posta så mycket bilder vi kan på vår Instagram utan retuschering. Läs mer om oss i artikeln som Aftonbladet skrev i år eller artikeln i Metro Mode här under: https://metromode.se/skonhet/glom-microblading-nu-kommer-nya-tekniken-som-ger-superrealistiska-ogonbryn/

Kontakta oss och boka konsultation här

Jakob Pang Isaksson, ägare på Kimono Studio & New Concept PMU Academy Lärare och utbildad Tatuerare, lic. SAFE register UK

1 023 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page