top of page

Kultur - Vad sägs om en kopp 抹茶Matcha?

Uppdaterat: 16 mars 2021

Äntligen kommer ett smakfullt blogginlägg. En del av utbudet på Kimono Studio är det japanska gröna teet 抹茶 Matcha. Det här har på senare tid spridits över hela världen och används som smaksättare på glass, smoothies och alla har väl tagit en matcha latte på caféet? Om inte så kommer tips på det receptet längst ner. Vi börjar dock dagens bloggning med lite bakgrund och historia.

Japanskt Te

Det speciella med Matcha är att det är ett pulver som man blandar med vatten istället för te i form av blad som sedan silas bort. Därav namnet som betyder just malet te. De flesta finsmakare baserar sina kunskaper på kinesisk bryggningstradition som kallas 功夫茶Gong Fu Cha. Här är det viktigt att bryggningen sker med stora blad och det är därför lätt att avskriva Matcha som Te-konst. De högkvalitativa bladen från Kina är just skillnaden mot våra te-påsar hemma i skafferiet som snarare innehåller skräpet som blir över under tillverkningen. Det många inte vet är att en stor del av den kinesiska Te-kulturen också traditionellt var i just pulverform och det är bara är de senaste hundra åren som blad-te blivit populärt. Matcha kom från Kina till Japan på 1400-talet med buddhistiska munkar som reste över havet. I Kina hade man på den tiden torkade tekakor som bröts i bitar och maldes till pulver, vilket var en metod för längre hållbarhet och smidigare hantering.

Kinesiskt Te I Japan har man förfinat tillverkningen samt smakerna och resultatet är en exklusiv tradition i sig. I vanlig ordning nås Sverige bara av en standardversion av Matcha och utbudet är inte så stort. På Kimono Studio får man däremot chansen att smaka av lite olika sorter under våra te-provningar, eller njuta av en exklusiv kopp som del av spa-behandlingen. Jag kommer att presentera lite olika sorter och deras smaker senare. Matcha har uppmärksammats för sina hälsoegenskaper. En kopp full av antioxidanter som sägs vara kopplat till viktnedgång, hjärthälsa och bra blodvärden. Många upplever att det är lugnande och passar sig därför till meditation och avslappning. Vi kör receptet på en Matcha latte här under så kan vi börja där. Kimono Matcha Latte 2dl Mjölk 1dl Vatten 1tsk Matcha-pulver 1tsk Honung Så här gör man:

Värm mjölken i en panna på spisen. Häll i Matcha-pulvret i en tekopp och fyll på med kokande vatten. Rör om till pulvret löst sig helt och blivit grönt, vackert och väldoftande. Tillsätt en sked honung och häll sedan i den varma mjölken. Häller du med stil blir det garanterad succé som värmer upp höstkvällarna.

Kimono Matcha Latte

84 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page