top of page

Inredning av lokalen - Arbetsdagbok 5

Uppdaterat: 7 dec. 2020

Japanska dörrar Den mest kända inredningsdetaljen som kommer ifrån Japan är de handgjorda skjutdörrarna med rispapper. Dessa kallas för 障子Shoji och var i de traditionella husen ett bra sätt att hålla rummen ljusa men ändå svala på sommaren. Rispapperet gör att det direkta solljuset dämpas, men låter ändå bostaden fyllas upp av ett behagligt ljus. I vissa fall kunde dörrarna flyttas och gömmas undan för att skapa möjlighet att växla mellan öppna och mer stängda planlösningar. På så sätt kunde man utnyttja bostadens ytor på ett mer effektivt sätt.

Som inredningsdetalj skapar träramarna de vita fyrkantiga mönster som blivit ett slags signum för japansk stil. Nu mer återfinns dessa inte bara på dörrarna i huset utan även på andra inredningselement som fondväggar, garderobsdörrar och skiljeväggar. Man vet att det har blivit en global trend när man kan gå ner på IKEA och köpa "japanska" skjutdörrar till garderoben.


Handelsstopp Att vi skulle ha en skjutdörr i studion var ett måste. När vi planerade inredningen så var det först, enligt kontraktet, inför en renoveringsmånad i februari 2020. Vi gick igenom broschyrer med japanska möbler och inredning samt spejade på Kinesiska hemsidor. När vi väl hittat en massa fina saker visade det sig att vi inte skulle kunna få tillträde som planerat, eftersom bygglovet inte var klart och att hela projektet var försenat. Vi bestämde oss för att vänta med beställningen och tänkte inte att det var något speciellt med det. Men.. plötsligt förändrades hela världen. Vi hamnade mitt i ett abrupt handelsstopp med Asien på grund av Covid 19.


Lite stressat började vi se över andra alternativ och hobbylösningar, men som tur var så kunde vi till slut kontakta våra snickare och få dörren samt en skärmvägg skickade via båt från Shanghai. Eftersom vi inte hade tillgång till lokalen blev det svårt att få rätt mått och vi behövde även rätta dörren utefter ventilationen som ännu inte var på plats. Det löste sig dock bra och allting passade i slutändan.

Handgjorda Att dessa dörrar är måttbeställda och handgjorda av japanska snickare är en häftig detalj som bidrar stort till atmosfären i studion. De är lackade i en mörkare rödbrun färg som tar igen träpanelerna på väggarna. Ingen annan lösning hade varit i närheten av det här. Men transporten, paketet de slogs in i för att överleva resan samt hur vi fick in dem i lokalen blev delar av ett äventyr som vi inte kommer att glömma.Kimono Lounge,

bilder av Sarah Angel Bezzecchi - www.sarahangel.it


Kimono Japan SPA

295 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page