top of page

Inredning av lokalen - Arbetsdagbok 4

Uppdaterat: 7 dec. 2020

Naturelement Traditionell japansk arkitektur och inredningskonst är kända för att införliva naturelement så som trä, sten och vatten. Husen är byggda för att harmonisera med omgivningen och man använder ibland den faktiska naturen som del av husen. Till exempel brukar det finnas en trädgård i mitten som funktionellt släpper in ljus till rummen. Nära den ligger oftast ännu en praktisk detalj (också ett viktigt designinslag) nämligen badkar av trä som på japanska kallas för 風呂 Furo eller Ofuro. Möblerna och inredningsdetaljerna i husen är ofta av trä och bambu vilket tillsammans med färgskalan bidrar till det naturnära uttrycket.


Wabi Sabi 侘寂 Wabi Sabi är ett japanskt fenomen som letat sig hela vägen till våra bokhyllor i väst. Inom inredning och design har det skrivits många böcker som beskriver den här filosofin. Wabi Sabi handlar om att uppskatta och se skönhet i det icke perfekta. Att acceptera att man inte kan styra allt och att det ändå kan vara vackert. Det här kommer ur utövandet av Zen-buddhismen men delas av den filosofi som jag studerat i templen på Wudang-berget. Det är egentligen en grund för en sund livssyn men som sagt tenderar det att bli mer materialistiskt i vårt moderna samhälle. Det finns designers som specialiserats sig på detta och skapar otroligt vackra inomhusmiljöer där man använder trä och sten i dess naturliga former för att skapa rum, bord, stolar, väggar m.m.

I studion har vi behållit vissa betongväggar grova, sedan tagit in träpaneler som också förbättrar akustiken (vilket har varit ett viktigt arbete som får bli en blogg-post i sig självt). Taket är målat i behaglig brun jord/träfärg som skapar en varm känsla i de första rummen. En annan detalj som vi varit överens om är att vi ska ha ett träd i lokalen. Efter att vi tvingats lägga ner planerna på att beställa ett med båt från japan fick vi hitta ett annat sätt. Under en skogspromenad här i området hittade vi en stor gren liggandes på marken. Det var från en av ekarna som växer här. Jag torkade den, såg till att alla kryp flyttade ut och sedan behandlade den. Den blev så bra så att placerade den synlig direkt från entrén. Tillsammans med de naturformade träskivorna som blev bänkytan i Mimmis salong fick vi till en kontrast av modernt och rustikt, och lyckades flirta med både naturelement och Wabi Sabi.


Kimono Beauty Studio,

bilder av Sarah Angel Bezzecchi - www.sarahangel.it
178 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page