top of page

Inredning av lokalen - Arbetsdagbok 2

Uppdaterat: 7 dec. 2020

Vår studio har egentligen bara två rum och de är byggda utan någon speciell tanke på arkitektur. På så sätt handlar det snarare om inredningskonst och att skapa en inre miljö. De moderna husen i Japan är ofta storslagna med stora öppna ytor, fantastiskt ljus och högt till tak med stora fönster. Allt i minimalistisk stil med vinklar och former i kontrast mot varandra. När jag kom till vår lokal så fick jag en annan känsla, som mer kopplade till de gamla husen byggda enligt traditionell stil för familjer som inte hade så mycket pengar. Jag minns en dokumentär om ett gammalt restaurerat te-hus. Direkt lade jag ner tankarna på den ljusa minimalistiska stilen som vi i Skandinavien också delar. Istället började det växa fram något mörkare med murriga färger, lågt till tak, mörkt trä och lukten av te.

På våra inspirationsresor har vi samlat olika känslor och idéer där många av de vackraste platserna har varit gammal traditionell arkitektur blandat med modern design. I Kina finns det allt från hus, stadsdelar till hela byar ute på landet som applicerat den här typen av tänk. I 黄山Huangshan hade de till exempel byggt in ett gammalt stenhus i en modern byggnad av glas och sedan gjort hotell av det.


I Kina finns det en stil som heter 新中式 vilket kan översättas till ”ny-kinesisk stil, vilket är en intressant blandning av kinesisk, japansk och västerländsk inredning och möbeldesign. Man har blandat kinesisk te-kultur med de japanska golvmöblerna samt tagit fram mer minimalistiska former i traditionella inslag som sidobord, skiljeväggar och byråar. Nytt och fräscht för dem som gillar när det är modernt men ändå drar åt mer traditionell stil. I mittens rike hävdas såklart att man under Tang-dynastin redan gjort allt som är trendigt idag och att det här är reproduktioner av gammal design. Inget nytt under himmelska kejsarens rike.


I början av januari, just innan Covid 19 slog sitt grepp över världen, var jag och min kollega Daniel Sundberg på resande fot i Kina för en lärarutbildning i kampkonst. Resan var dock också en inspirationsresa inför byggandet av studion och vi stannade därför till 4 dagar i Shanghai för att scouta design och få lite nya idéer. I Shanghai har de olika show rooms med inspiration för just te-hus, konstgallerier och studios. Eftersom google maps fungerade sådär så hittade vi hälften av dem men det räckte. Vid sidan av det kollade vi design på några kända japanska restauranger och barer, senaste tekniken i de stora varuhusen samt kollade in ett par nybyggda skönhetssalonger. Allt fotograferades, samlades och blev det som skulle lägga grunden för inredningen.78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page