top of page

3 saker i Japan som inspirerarMånga frågar oss hur det kunde bli ett japanskt tema på vår studio. Mimmi kommer ursprungligen från Anhui-provinsen i Kina och flyttade till Sverige, medan jag flyttade från Sverige till Kina och studerade ett långt tag. Men båda vi har rest och upplevt många olika kulturer och när det gäller hantverk, skicklighet och arbetsmoral så är det ett land som står ut, nämligen Japan. Här lyfter vi 3 saker som inspirerar oss inom japansk kultur.


  1. Världens äldsta företag I japan kan man stöta på de där familjeföretagen som funnits i upp till 1 000år där man fokuserat på ett yrke och fört det vidare genom generationer fram till idag. Några av de äldsta yrkena som förs vidare är till exempel inom hotell, te-hus, snickeri, restauranger, möbelsnickeri och arkitektur. Världens äldsta företag blev ombildat 2006 men hade då funnits i 1 427år(!). I Japan finns det idag 33 069 företag som är över 100 år och fortfarande 7 som är över 1 000 år.

  2. Stolthet och hög kvalitet Alla har väl sett dokumentären ”Giro drömmer om Sushi”? Den handlar om Giro Ono och hans restaurang Sukiyabashi Jiro som ligger i en tunnelbanestation i Tokyo. I dokumentären var han 85 år gammal (nu är han 95 år) och jobbade morgon till kväll med att säkerställa högsta kvalitet i alla detaljer. Hans söner som skulle ta över hade ett tufft jobb att leva upp till ryktet, för att bevara de tre Michelinstjärnor den annars rätt intetsägande restaurangen hade lyckats uppnå. Dokumentären visar en man med en otrolig stolthet över sitt yrke och fenomenal känsla för kvalitet i alla detaljer.

  3. Hantverksskicklighet Kopplat till både de gamla företags traditionerna och hög kvalitet är alla de yrken som baseras på hantverk. Snickare, möbelsnickare, smeder, lack-arbetare, skomakare, verktygstillverkare, konstnärer och alla andra former av hantverkare som med minimalism och precision skapar fantastiska saker som man hittar runt om i samhället. I en värld av digitalisering och massproducerade varor är det ännu mer spännande och viktigt att bevara hantverkstraditioner som genom generationer byggt upp kunskap och skicklighet inom sitt fack. Om ni söker på Youtube finns det mängder av videos och dokumentärer men med risk att tråka ut någon så valde jag här under en fin lite kortare video som visar upp traditionella japanska hantverk

Har du varit i Japan? Vad inspirerade dig? Skriv gärna en kort rad och låt oss veta.

101 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


Ja det är en häftig konstform. Det är väldigt spännande att det finns en så stark filosofisk läxa i grunden.

Like

Jag är väldigt intresserad av japansk keramik och blev imponerad av kintsugi. Där man använder guld för att laga en förstörd skål till exempel. Man tar något trasigt och lagar det så att det till och med blir vackrare.

Like
bottom of page