top of page

3 olika typer av tekannor

Uppdaterat: 16 mars 2021


1. Tekannor av gjutjärn Det här är den klassiska bilden de flesta har av japanska te-kannor. Dessa låga traditionella kannor kunde värmas på spisen, samt hålla värmen väldigt bra. Traditionellt är det en rå yta inuti och rosten som bildas ses som ett viktigt järntillskott som stärker levern, blodet och immunförsvaret. Speciellt bra för kvinnor eftersom de tappar mer järn än män. TIPS: Nu säljs dessa överallt så det är inte säkert att de följer japansk tradition. Så vill man verka vara ett riktigt proffs kan man öppna locket och kolla på insidan för att se om den är obehandlad.

2. Tekannor av porslin

Tekannor av porslin brukar vara väldigt vackra och ha mönster med blommor eller motiv från olika tidsepoker i Kina eller Japan. Porslinet lämnar ingen smak och fungerar bra för blommiga teer som jasmin och krysantemum. Ofta serveras det på det här sättet på restauranger och det är ett av mina starkaste minnen från alla Dim Sum luncher med kung fu mästare i Hong Kong. TIPS: Jasmin-te som blivit lite för gammalt får man ont i magen av så det gäller att köpa små mängder och se till att dricka upp det färskt.


3. Tekannor av lera

Tekannor av lera brukar vara ett förstahandsval för finsmakare. Om man är en riktig te-nörd så är det här ett måste och beroende på vilken typ av stengods det rör sig om kostar en kanna från 100 kr till 100 000 kr. Här kommer det snabbt att bildas en yta på insidan som sedan blir en del av bryggningen. Man diskar inte eller skrapar i kannan utan låter denna naturliga impregnering ske. På så sätt har kanske te-mästarens 100 åriga kanna en helt annan smak än din egen. TIPS: Precis som med tex whiskey och vin så finns det inom te en hel värld av smaker och undertoner att fördjupa sig i. Börja med att lukta, smaka på första bryggningen, sedan använd samma blad för minst två till. Försök känna skillnaden mellan varje bryggning.


137 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page