top of page

HUR LÄNGE HÅLLER 3D ÖGONBRYN?

Uppdaterat: 8 sep. 2023

Många skickar meddelande till oss och frågar om hur länge 3d ögonbryn håller. Eftersom det är något olika från behandling till behandling är det en svår fråga att ge ett enkelt svar på. Jag rekommenderar att du kommer till studion för konsultation om du vill höra vad som gäller för just dig. Här tänkte jag passa på att reda ut hur läkningen är kopplad till hållbarhet och om after care är viktigt.3D ÖGONBRYN MED BÄSTA HÅLLBARHET

Jag har skrivit om hållbarhet i en tidigare blogg men för att vidareutveckla ämnet så gick jag och frågade jag min granne, som är läkare, om hur huden läker bäst. Hon berättade ingående om det man kallar fyra stadier av läkning, torr och våt läkning och vi samtalade därefter om hur det påverkar resultatet av en behandling.


Hemostasfasen När behandlingen sker uppstår det ett sår med mer eller mindre blödning. För att såret ska kunna läka drar först skadade blodkärl ihop sig och koagulationen ökar i området. Det här är den första fasen i läkningen. Kan vi minimera skadan på huden kommer också läkningen att bli enklare för kroppen att hantera. Under behandlingen gör blödningen även att pigmentet inte går in i huden vilket direkt påverkar resultatet. Har du fet hy med akne blir det just mycket vätska och blödning vilket med tidigare tekniker som Microblading inte alls fungerat. Men med modernare tekniker har en mycket bättre chans till ett ok resultat där maskinernas tunna nålar inte skapar blödning på samma sätt.

Inflammationsfasen Därefter följer en inflammatoriskt process som vidgar blodkärlen, skapar skydd och stabilitet i det skadade området (något som också motverkar sårinfektion). Sedan rensar vita blodkroppar bort främmande ämnen, död vävnad och bakterier. det här kan leda till ömhet, var, svullnad och rodnad. Här är det också skillnad efter Microblading och Hair Stroke by Machine, där Microblading med djupare sår skapar en tydligare inflammationsprocess med rödhet och svullnad, samt även en kraftigare skorpa över de tatuerade stråna. Om de vita blodkropparna inte lyckas rena såret och det istället utsätts för smuts eller bakterier kan det uppstå en infektion, det vill vi inte. Därför är igen minimal åverkan på huden önskvärd.

Nybildningsfasen Denna fas i sårläkningen startar 2-3 dagar efter skadans uppkomst. Blodkärlsnybildningen stimuleras och kollagentrådar bygger upp det skadade området. Efter 1-2 dagar börjar så kallad "granulationsvävnad" att bildas. Det här är den nya ljusröda vävnad man ser på ett sår när det läker ihop igen. När nog med vävnad byggts upp lossnar skorpan och det är här det kan bli problem, vanligt är att pigmentet följer med skorpan och lämnar fläckar på strån, eller helt tar med sig all färg. Det är därför skadan måste bli minimal, och läkningen skötas bra.

Omformningsfasen Omformningsfasen brukar ta cirka 1-3 veckor efter en behandling beroende på sårskadans storlek. Kollagenet blir under denna tid allt mer blir tänjbart och starkt och huden återfår tillslut sin ursprungliga styrka. Så för att sammanfatta, om behandlingen har gått bra så har vi inte haft för mycket blödning under arbetet, inte så stor sårbildning, minskat infektionsrisken, undvikit skorpor som som fallit av med pigment samt slutligen snabbt återgått till hudens normala läge. Det låter väl enkelt?


TORR ELLER VÅT LÄKNING

Nästa del för att förstå hållbarhet ligger i begreppen torr och våt läkning. Vi börjar med “torr läkning” som helt enkelt är att man inte gör någonting alls åt sitt sår. Såret torkar därför och läker enligt ovan med en tydlig skorpa som sedan försvinner när ny hud har bildats under den. Det här kan lämna tydlig ärrbildning och processen tar lång tid. “Våt läkning” är när man istället rengör den skadade huden dagligen, för att hindra bakterier att angripa såret, samt också applicerar en läkande salva. Man skulle alltså kunna säga att det blir torr läkning för dem som inte tar hand om ögonbrynen och våt läkning för dem som är noga med sin after care. Våt läkning är utan tvekan den bästa hanteringen av allt typ av sårvård. Det är bevisat att våt läkning som inte torkar istället lämnar mindre ärrbildning och läker betydligt snabbare. Efter tatuering av 3d ögonbryn har det därför visat sig ur hållbarhetssynpunkt viktigt att man applicera en någon form av fuktande och mjukgörande eftervårds produkt. Produkten i sig är inte viktig som man tror, men vissa typer av produkter bör undvikas och är inte lämpliga för after care. Det är till exempel produkter med petroleum som fyller igen porerna, rinnande oljor som kan rinna in i ögonen, samt för starka doftprodukter som ytterligare kan irritera huden. Sist är det viktigt att nämna att produkten inte får byggas upp på huden vilket förhindrar att huden andas. Då motverkar man läkningsprocessen och resultatet blir sämre.

Jag hoppas att du har fått lite information om vad som gäller vid läkning och hur det påverkar hållbarheten.

701 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น


bottom of page